„Dadelijk kan de bus omdraaien, grapten we nog”

Musicalster Paul Donkers (51) was onderweg naar een voorstelling toen corona roet in het eten gooide. De musical Kinky Boots waarin hij speelde werd vroegtijdig stopgezet. Hoe kijkt hij terug op afgelopen jaar?

„We speelden die dag in Breda met Kinky Boots en ik was met de auto onderweg naar de opstapplaats van de tourbus. Op de radio werd een persconferentie aangekondigd. In onze groepsapp werden nog grappen gemaakt, zo van: ‘zal je zien dat we dadelijk om kunnen draaien. Maar dat het echt zo’n vaart zou lopen, dat had niemand verwacht. Eenmaal in de bus, kwam al snel het slechte nieuws: de voorstellingen stoppen. Het was niet meteen duidelijk dat dit per direct was. Ik raakte nog niet meteen in paniek, niemand eigenlijk, het voelde in die eerste periode als een onverwachte vakantie. ‘Ach, die twee weken’, dachten we. Iedereen ging er blind vanuit dat we snel weer konden optreden. Op enig moment werd duidelijk dat het langer dan een aantal weken zou duren, maar ik verwachtte nog steeds dat de voorstellingen op een later tijdstip ingehaald zouden worden. Alleen, dat moment is tot op heden niet gekomen.* In september 2020 zou ik starten met Titanic. Ik heb tot in augustus gedacht dat dit gewoon door zou gaan. De première is nu een jaar uitgesteld en vindt, als het goed is, dit najaar plaats.

Op een gegeven moment krijg je door ‘oké, dit het is voor nu’. Dat is niet alleen bij mij zo, dat zie ik ook bij mensen om me heen. Wel heb ik gedacht: ‘zie je wel, dit is een teken van boven dat ik eens serieus moet gaan doen en een echte baan moet zoeken’. Ik ben gaan solliciteren en sinds september werk ik bij de GGD, waar ik het bron- en contactonderzoek van coronapatiënten doe. In die zin heeft de situatie me dus direct een baan opgeleverd. Het werk bevalt me goed en sluit aan bij de studie Toegepaste Psychologie die ik een aantal jaar geleden ben gestart. Ik heb veel contact met mensen en draag ergens aan bij, wat ik doe doet ertoe en dat geeft veel voldoening. Natuurlijk is werk als dit eindig, op enig moment is het, hopelijk, niet meer nodig.

Naast een echte baan, heeft deze coronatijd me zeker iets gebracht. De onzekerheid die bij mijn vak hoort, vind ik moeilijk. Echt wennen doet dat namelijk nooit. Nu weet ik dat niks zekerheid geeft, terwijl ik daar wel naar op zoek was. Als ik nadacht over ander werk, zag ik vooral beren op de weg. Ik realiseer me nu meer dan ooit dat ‘The sky the limit is’. In die zin; je kunt worden wat je wilt en het is nooit te laat om dat in te zien.  Al ga ik voorlopig toch niet op zoek naar iets anders. Ik hoop gewoon dat Titanic dit jaar doorgaat. Het theater mis ik heel erg; ik kan niet wachten tot ik weer mag optreden.”

*Inmiddels is bekend dat de geplande afscheidstour van Kinky Boots definitief niet doorgaat.

Tekst: Hanneke Willemstein
Foto’s: Pix4Profs / Jan Stads

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen