Carnavalsboodschap Burgemeester Joeri Minses

12 feb 2021, 14:20 Nieuws
20210213 minses gac
ALPHEN-CHAAM - Burgemeester Joeri Minses prijst de carnavalsverenigingen en inwoners voor hun creativiteit en flexibiliteit om binnen de huidige maatregelen, toch leuke activiteiten te organiseren.
Beste carnavalsvierders van Alphen-Chaam,
Wat een gek jaar hebben we achter de rug en waarschijnlijk ook nog deels voor de boeg. Gek en anders in alle opzichten. Carnaval 2020 konden we nog vieren met elkaar. En hoewel normaal alleen tijdens carnaval de wereld op z’n kop staat, stond deze keer ook de rest van het jaar de wereld min of meer op z’n kop. Dat had helaas allerminst een feestelijke oorzaak. Veel dingen gingen uiteindelijk niet door of verliepen anders.
Ook de 11evan de 11everliep anders dan normaal, maar gelukkig gaven veel mensen gehoor aan de oproep om de carnavalsvlag buiten te hangen om zo de saamhorigheid, die er normaal gesproken rondom carnaval altijd is, te tonen. Ook bij het gemeentehuis wapperden de vlaggen van onze carnavalsverenigingen gebroederlijk en gezusterlijk naast elkaar.
Carnaval 2021 zal anders verlopen dan we gewend zijn. Natuurlijk is er nog wel Carnaval, want carnaval afgelasten kan natuurlijk niet; dat doe je ook niet met Kerstmis en Pasen. Het is van oorsprong een katholieke traditie, die ‘gewoon’ op de kalender staat. In die zin gaat carnaval altijd door, maar deze keer geen feestelijke bijeenkomsten, geen sleuteloverdracht, geen optochten. Geen uitbundig uiterlijk vertoon. En dat hoort er onder normale omstandigheden toch echt bij.
Maar gelukkig is er een heleboel nog wel. De Struivenbakkers, de Bonenpikkers en de Maerkratten zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze organiseren met veel creativiteit leuke activiteiten binnen de mogelijkheden die er zijn.
Gelukkig hebben we goede afspraken kunnen maken met de carnavalsverenigingen over het wel of niet doorgaan van activiteiten en ik spreek dan ook mijn waardering uit voor de flexibiliteit, het realisme en het begrip van de mensen van de organisatie.
Wat we samen met zijn allen vooral kunnen doen is niet te lang stilstaan bij de dingen die niet mogelijk zijn, maar kijken naar en meedoen met de dingen die nog wel kunnen. Ik roep dan ook iedereen op mee te doen met de activiteiten die er wel zijn, zodat we kunnen zeggen: samen hebben we er ook in 2021 iets leuks van gemaakt.
Alaaf! Op een mooie (digitale) carnaval 2021!
De burgemeester,
Joerie Minses