Nieuwjaarsboodschap van burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf

Foto: www.baarle-nassau.nl/burgemeester

Beste inwoners van onze bijzondere gemeente,

De feestdagen zijn weer voorbij. Ik hoop dat ook u heeft kunnen genieten van het samen zijn met mensen die u dierbaar zijn.

Daarbij is deze periode ook de tijd van terugblikken op het voorbije jaar. Zelf realiseer ik me dan elke keer weer hoe fijn het hier wonen is in onze enclavegemeente. Zeker als we dit vergelijken met andere plaatsen op de wereld, want wat zijn het verwarrende tijden.

Een jaar geleden waren we nog opgetogen dat corona nu toch echt onder controle bleek en we weer de wijde ‘wereld’ in konden trekken. Maar die wereld staat helaas meer dan ooit in brand.

Niet alleen is het afschuwelijk wat er plaats vindt in Oekraïne en in het Middel-Oosten, ook op tal van andere plaatsen leven mensen in oorlog. Ik realiseer me eens te meer wat een geluk je hebt als je wieg hier in Nederland heeft gestaan, waar we al bijna 80 jaar leven in vrijheid.

Ondanks dat besef, kunnen we onze ogen niet sluiten voor de uitdagingen hier in onze eigen woon- en leefomgeving. Veel mensen maken zich zorgen over de klimaatcrisis, de energiecrisis en de koopkrachtontwikkeling. En dan heb ik het nog niet gehad over de stikstofproblematiek, migratie en de vluchtelingenopvang of het tekort aan betaalbare woningen en personeel in tal van sectoren.

De zorgen over de verslechtering van de samenleving zijn dan ook serieus. Dat daarbij naar politici en bestuurders wordt gekeken om perspectief te bieden, is logisch en terecht. Ook hier in onze gemeente Baarle-Nassau. Politieke instabiliteit helpt daarbij niet. Niet landelijk, en ook niet in onze gemeente.

Gelukkig zijn we het in Baarle-Nassau op veel punten eens. Bestuurlijk werd de begroting voor 2024 unaniem door de gemeenteraad goedgekeurd. Ook op maatschappelijk en cultureel terrein gebeuren er mooie dingen! Denk aan de vele activiteiten die in onze drie kernen door verschillende organisaties worden georganiseerd. Zoals Koningsdag, de Wielerzesdaagse en de Zomerfeesten op de grens in Baarle. Of Icekoud, de Ulikwizz en de dorpspicknick in Ulicoten en Castel kermis uiteraard.

Natuurlijk mogen we onze zustergemeente Baarle-Hertog niet vergeten. Met elkaar zijn we Baarle en proberen we Baarle steeds mooier te maken. Soms is het lastig vanwege verschillen in wet- en regelgeving, maar we streven dezelfde doelen na. Zodat het hier ook in het nieuwe jaar goed wonen & leven zal zijn!

Daarbij is het vooral ook van waarde dat u uw mening of behoefte kenbaar maakt. Dat kan op verschillende manieren. We komen als gemeentebestuur in 2024 dan ook graag bij u op bezoek tijdens dorpsgesprekken in onze kernen. Ik hoop u daarbij graag persoonlijk te ontmoeten!

Afsluitend wens ik u alle goeds voor 2024, voor u en allen die u lief zijn!

Hartelijke nieuwjaarsgroet,

Marjon de Hoon-Veelenturf

Burgemeester van Baarle-Nassau

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen