Aanbestedingsprocedure nieuw cultuurcentrum Baarle wordt stopgezet

Foto: Gemeente Baarrle-Nassau

De gemeenten Baarle-Nassau en Baarle-Hertog zetten de aanbestedingsprocedure voor een nieuw cultuurcentrum stop. De drie geselecteerde bouwteams hebben aangegeven dat het taakstellende budget van € 5.940.000 exclusief BTW ontoereikend is. De te ramen kostprijs (per m² gebouw) ligt 80 à 90% hoger dan het plafondbedrag dat de beide gemeenteraden goedkeurden.

Totale investering dubbel zo hoog

De gemeenten ramen de totale investering voor de bouw van een nieuw cultuurcentrum Baarle nu op € 12.500.000 in plaats van de voorziene € 6.700.000. Dit bedrag omvat de totale investering voor de nieuwbouw, inclusief de aankoop van het perceel, de kosten van de trajectbegeleiding en de opvolging van de uitvoering. De beide gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau moeten dan ook de conclusie trekken dat de omvang van het geplande nieuwe cultuurcentrum financieel niet haalbaar is, rekening houdend met de schaal van ongeveer 10.000 inwoners samen.

Gunningsfase

De beide gemeenten en het cultuurcentrum stelden in maart van dit jaar nog de gunningsdocumenten vast. Zowel in de selectie- als in de gunningsdocumenten was het taakstellende budget opgenomen. De drie geselecteerde bouwteams zouden eind juni een projectvoorstel indienen voor het ontwerpen van het gebouw en het opmaken van de offertes. Zover komt het dus niet nu de beide gemeenten besloten deze aanbestedingsprocedure stop te zetten.

Hoe nu verder?

De omvang van het geplande nieuwe cultuurcentrum is niet haalbaar. In het nieuwbouwproject zat een gezamenlijke foyer, een grote en kleine theaterzaal, een danszaal, verschillende multifunctionele lokalen, een auditorium, een bibliotheek, leslokalen voor de kunstacademie, een muziekbox, kleedruimten, werkplekken en een (les)keuken. De gemeenten en het cultuurcentrum zullen zich nu beraden in welke vorm zij invulling kunnen en willen geven aan de huisvestingsnoden op sociaal-cultureel vlak in Baarle.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen