Heeft u ook een puber die u niet begrijpt?

Foto: CC0 Creative Commons

Begrijpt uw kind u niet? Of begrijpt u uw kind niet? Of allebei? In deze humoristische lezing geeft Aletta Smits verklaringen voor hoe het puberbrein het pubergedrag stuurt. En hoe wij – normale mensen, de puberleeftijd ontgroeid – daarmee om kunnen gaan.

Waarom maken ze hun huiswerk niet?

Waarom komen ze te laat op hun stage?

Waarom veranderen ze al na drie weken van opleiding?

Waarom moeten hun eigen dingen NU en jouw dingen STRA-HAKS?

Waarom komen ze niet uit bed?

Met een puber in huis herken je deze uitspraken vast. Ondertussen twijfel je hoever je moet gaan met je servicegerichtheid, versus zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Hoewel ze uitblinken in uren bankhangen, zijn ze tot heel veel in staat. En ook al speel je als ouder in deze fase een belangrijkere rol dan ooit, een gesprek met je puber lijkt soms kansloos. Ze hebben je nodig maar duwen je steeds verder weg. Wat moet je doen (of laten) om iets te bereiken met je kind? Hoe voer je überhaupt een normaal gesprek met je puber? Want of ze nu 12 of 20 zijn, pubers voelen voor volwassenen vaak alsof ze een vreemde levensvorm zijn. En ze hebben gelijk: we snappen ze echt niet meer.

Aletta Smits is senior onderzoeker aan Hogeschool Utrecht en public speaker/trainer bij de Loef Lezingen en Training. Zij weet op een boeiende en onderhoudende wijze een kijkje te geven in het voor velen onbegrijpelijke brein van een puber. De lezing ‘Puberbrein’ door Aletta Smits wordt gehouden op donderdag 14 maart van 19.30 uur tot 21.30 uur in Cultureel Centrum de Boodschap, Nassaulaan 62-64 Rijen. U kunt kaarten bestellen via www.ccgr.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen