Tel dit weekend de bijen in je achtertuin

17 apr 2021, 11:52 Nieuws
bee 5618012 1920
Dit weekend is de Nationale Bijentelling. Kom ook in actie voor de wilde bij en help de bij te beschermen. Een half uurtje tellen is al genoeg!
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Onderzoek

Vorig jaar in 2020 deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de wolken dat weekend – ruim 130.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

Tel mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Een half uurtje tellen is al genoeg. Kies een zonnig (of in ieder geval droog) half uur uit. Loop rustig één rondje door je tuin en noteer alle soorten en aantallen die je ziet.
Je kunt hier het Telformuier Nationale Bijentelling 2021 en het Bijengidsje , met informatie over de bijen in Nederland, downloaden.
Meer informatie is te vinden op de website van de Nationale Bijentelling .
Bron: Nationale Bijentelling