Overlast eikenprocessierups wat kunt u doen?

28 jun 2021, 7:41 Nieuws
eikrups
ALPHEN-CHAAM / BAARLE-NASSAU - Op dit moment is de eikenprocessierups voor de vierde keer aan het vervellen. Dat is het moment waarop de rups brandharen verliest die jeuk veroorzaakt.

Meld overlast

Ervaart u ernstige overlast? Meld dit dan via de BuitenBeterapp.
Doe een melding via:
of bel met de gemeente via tel. 14 013. De gemeente kijkt dan wat er gedaan kan worden.
De gemeente laat een aannemer de nesten verwijderen. Niet alle nesten worden verwijdert. Prioriteiten worden gesteld en de ergste plekken met de meeste overlast worden aangepakt. Is de rups aanwezig op privégrond? Schakel dan zelf de bestrijdingsdienst in.

Plastic rondom bomen werkt niet

Sommige inwoners omwikkelen eiken met plastic, omdat dit de overlast van de eikenprocessierups zou verminderen. Dit werkt niet. Het plastic kan echter wel losraken en in het milieu terecht komen. Verwijder daarom het plastic.

Heeft melden zin?

Het melden van nesten heeft zeker zin. Op basis hiervan kijkt de gemeente waar zij het eerste naar toe moeten. Plekken waar veel mensen zijn, met name kinderen, krijgen voorrang bij het ruimen. Bijvoorbeeld doorgaande (fiets)routes, kinderdagverblijven en speeltuinen.

Meer informatie

Op www.rupsen.info staat meer informatie over met name de gezondheidsklachten die de eikenprocessierups kan veroorzaken. Zijn de haren op uw huid gekomen? Brandharen kunt u het best verwijderen met plakband en daarna en spoelen met water. Als er al jeuk is, helpt zalf of crème met menthol en aloë vera. Blijf daarnaast zelf ook alert.
Bron: Gemeente Alphen-Chaam, Gemeente Baarle-Nassau