Boeiend programma Week van Dementie in Baarle

21 sep 2021, 16:37 Nieuws
jet
BAARLE - De gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau willen van Baarle een dementie-vriendelijke gemeente maken. Elk jaar organiseren de vrijwilligers van de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap Baarle diverse activiteiten om de bewustwording rond de ziekte dementie te verhogen. Dit jaar staan tijdens de Baarlese Week van Dementie een expo, een theatervoorstelling en een bieb-up op de agenda. Cultuurcentrum Baarle coördineert alle activiteiten.
Dinsdag 21 september, op Wereld Alzheimer Dag openen weeen fraaie tentoonstellingvan kunstwerken gemaakt door mensen met geheugenproblemen. Deze kunstenaars gaan naar de dagopvang in Studio10 waar ze een creatieve begeleiding krijgen. Studio 10 is een zorgatelier in Gilze voor mensen met geheugenproblemen. Ook andere dagbestedingen uit de buurt: Dagopvang Het Welzijn uit Baarle en Stichting Zorgboerderij Chaamdijk uit Chaam nemen deel aan deze expositie. De kunstenaars maakten tientallen schilderijen en sculpturen. Het openingsmoment start om 16.00 uur. Daarna is de tentoonstelling nog te zien tot en met 30 september.
expo2
Zaterdag 25 september presenteren we de theatervoorstelling JET EN HARRIE. De voorstelling wordt gespeeld door Theater Ervarea. “Alles lijkt goed te gaan als Jet en Harrie beide met pensioen gaan. Het leven ligt aan hun voeten, totdat er dingen gebeuren die Harrie een niet-pluisgevoel geven. Jet blijkt te lijden aan dementie. We volgen Jet en Harrie vanaf het moment waarop er niets aan de hand is, totdat Jet is verhuisd naar een verpleegafdeling.”
jet2
De voorstelling laat je lachen en huilen. Na afloop gaan de makers in gesprek met het publiek
De bibliotheek Theek5 zorgt vooreen speciale bieb-upmet leesmaterialen over dementie.
Het aantal mensen met dementie steeg de afgelopen jaren sterk. Onderzoekers denken dat er daarnaast nog meer niet-gekende dementerenden zijn. Dementie is de verzamelnaam van verschillende ziektes die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in het functioneren. Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie. De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer zeventig procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer.
De werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap Baarle bestaat uit een groep van een 10-tal actieve en geëngageerde vrijwilligers die met ondersteuning van beide gemeenten (Baarle-Hertog en Nassau) wil werken aan een bredere bekendheid en begrip van en voor mensen met geheugenproblemen. Zo genoten verschillende medewerkers van de gemeente en plaatselijke ondernemers een opleiding om dementie te herkennen. In de opleiding kregen de medewerkers en ondernemers tools aangereikt om hiermee op de juiste manier om te gaan.
Ook dit jaar is de Baarlese Week van Dementie een samenwerking van de Werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap Baarle, Theek5 en cultuurcentrum Baarle. Beide gemeenten dragen het project een warm hart toe en ondersteunen inhoudelijk en financieel.

Start Tentoonstelling kunst door kunstenaars met geheugenproblemen

  • Dinsdag 21 september om 16.00 uur
Opening met hapjes en drankjes. Daarna nog te bekijken tot en met 30 september tijdens de openingsuren.

Bieb-up

  • Leesmaterialen in een speciale bieb-up tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Theater JET EN HARRIE

  • Zaterdag 25 september om 20.00 uur
Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk, reserveren is verplicht.
Ingezonden bericht: Cultuurcentrum Baarle