Column Europese verkiezingen #3

Foto: prive Ufuk Kahya

**Geen zand in mijn longen**

 

De afgelopen maanden is ons land op grote schaal bedekt geweest met saharastof. Dit fenomeen, veroorzaakt door woestijnstof dat vanuit Marokko via de kust van Portugal naar het noorden werd getransporteerd, bracht een zichtbare laag zand op onze ramen en auto’s. Maar het zand uit de Sahara is niet het enige wat in onze lucht en longen terechtkomt. Het herinnert ons aan het belang van schone lucht voor een gezond en gelukkig leven.

 

Schone lucht is een basisvoorwaarde voor onze gezondheid. Het is echter een uitdaging die we niet alleen als Nederland kunnen aangaan. Luchtvervuiling kent geen grenzen, en daarom moeten we samen met onze Europese buren zorgen voor een schonere toekomst. In Brussel moet meer aandacht komen voor industriepolitiek die onze gezondheid beschermt en de lucht die we inademen verbetert.

 

We willen een sterk Europa dat niet meer afhankelijk is van Rusland voor energie, van de VS voor veiligheid, of van China voor goedkope producten die vaak giftige materialen bevatten. Daarom ga ik me inzetten voor stevige industriepolitiek in het Europees Parlement. Europa moet in staat zijn om op eigen benen te staan, om een onafhankelijk, veilig en welvarend continent te blijven.

 

Investeren in groene technologie is cruciaal, niet alleen voor het klimaat maar ook voor onze gezondheid. Groene technologieën kunnen de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen, zorgen voor schonere lucht en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Dit betekent minder vervuiling in onze steden en dorpen, een betere kwaliteit van leven voor ons allemaal én meer banen voor onze (MBO) studenten.

 

Het zand uit de Sahara is een krachtig symbool van de uitdagingen die we het hoofd moeten bieden. Maar het is ook een herinnering aan onze collectieve verantwoordelijkheid om te zorgen voor een schonere en gezondere wereld. We kunnen en moeten beter doen voor de generaties die na ons komen. Laten we samen werken aan een Europa waar we trots op kunnen zijn en waar onze kinderen en kleinkinderen veilig en gezond kunnen opgroeien.

 

Gezondheid en welzijn moeten altijd voorop staan, en ik ben vastbesloten om dit in Brussel te realiseren. Want uiteindelijk verdienen we allemaal de kans op een gezond en gelukkig leven, vrij van vervuiling en afhankelijkheid. Samen kunnen we een Europa bouwen dat echt werkt voor iedereen.

 

Ufuk Kahya is kandidaat voor het Europees Parlement. Lijst 1, nummer 8.
6 juni zijn de Europese Verkiezingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen