Column Europese verkiezingen #2

Foto: prive Ufuk Kahya

Column #2

**Werken dat loont**

 

Werken moet lonen. Het is een principe dat voor velen van ons vanzelfsprekend lijkt, maar de realiteit is vaak anders. Gelukkig zijn er mensen die zich inzetten voor de rechten van werkenden, zoals Agnes Jongerius. De afgelopen tien jaar heeft zij in het Europees Parlement hard gestreden voor sociale rechten. Haar inspanningen hebben geleid tot tastbare verbeteringen voor miljoenen Europeanen.

 

Dankzij de inzet van Jongerius hebben meer dan 2,5 miljoen mensen nu een beter Europees minimumloon. Dit is niet zomaar een cijfer; het betekent minder armoede en meer bestaanszekerheid voor mensen die de zwaarste banen uitvoeren. Denk aan de schoonmakers, de bouwvakkers, de zorgverleners – mensen die dag in dag uit hard werken om de samenleving draaiende te houden. Een eerlijk loon geeft hen niet alleen de waardering die ze verdienen, maar ook de mogelijkheid om een beter leven op te bouwen voor zichzelf en hun families.

 

Een hoger minimumloon heeft ook een directe invloed op de armoede, vooral onder kinderen. Minder armoede betekent dat meer kinderen opgroeien in een omgeving waarin ze zich kunnen ontwikkelen en waarin ze de kansen krijgen die ze verdienen. Elk kind verdient een eerlijke start in het leven, maar gelijke kansen zijn helaas nog steeds niet vanzelfsprekend. Door armoede te verminderen, geven we kinderen de mogelijkheid om hun volledige potentieel te bereiken, ongeacht de omstandigheden waarin ze geboren worden.

 

Agnes Jongerius heeft laten zien dat verandering mogelijk is. Haar werk heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan een socialer en rechtvaardiger Europa. Maar het werk is nog niet af. We moeten blijven streven naar een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin werken loont.

 

Ik wil dit werk voortzetten in het Europees Parlement. Ik geloof in een veilig en sociaal Europa, een Europa dat werkt voor iedereen. We moeten blijven vechten voor eerlijke lonen, betere arbeidsomstandigheden en een maatschappij waarin iedereen de kans krijgt om succesvol te zijn. Want alleen dan kunnen we een Europa bouwen dat recht doet aan onze gemeenschappelijke waarden van solidariteit en rechtvaardigheid.

 

Samen kunnen we zorgen voor een toekomst waarin werken loont en waarin iedereen, ongeacht zijn achtergrond, de kans krijgt om zijn dromen waar te maken. Een Europa dat werkt voor iedereen – dat is mijn doel.

 

Ufuk Kahya is kandidaat voor het Europees Parlement. Lijst 1, nummer 8.
6 juni zijn de Europese Verkiezingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen