CDA, BAARLE! en VPB vormen nieuwe coalitie

Foto: https://www.baarle-nassau.nl/

CDA, BAARLE! en VPB hebben een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe coalitie. Op dinsdag 16 april 2024 is er een speciaal ingelaste raadsvergadering.

Tijdens deze raadsvergadering wordt het nieuwe coalitieakkoord ‘Samen Verder’ gepresenteerd. Daarnaast wordt Thomas Adams voorgedragen als wethouder namens het CDA. Hans van Tilborg (BAARLE!) en Janneke van de Laak (VPB) blijven namens hun partij wethouder.

De gemeenteraad in positie

De drie coalitiepartijen kiezen er voor om het coalitieprogramma als eerste aan de gemeenteraad te presenteren. De gemeente Baarle-Nassau, staat voor stevige uitdagingen. Uitdagingen die we alleen het hoofd kunnen bieden als we in staat zijn samen stevige keuzes te maken bijvoorbeeld op het gebied van financiën, woningbouw, sociaal domein, voorzieningen, centrumontwikkeling en ambtelijke samenwerking. De coalitie wil de gemeenteraad in positie brengen door het vaststellen van een meerjarige raadsagenda. Deze agenda geeft helderheid over belangrijke momenten van besluitvorming. Bij de start van belangrijke besluitvormingsprocessen gaan we open in gesprek over onze ambities, kaders en uitgangspunten.

Akkoord op hoofdlijnen

Het coalitieakkoord is een akkoord op hoofdlijnen. Het borduurt voort op het akkoord “Grote opgaven, lokale aanpak” uit 2022 en is als aanvulling en aanscherping hierop te lezen. Het biedt richtinggevende uitspraken waarlangs de nieuwe coalitie onze mooie gemeente de komende periode wil besturen. Maar het biedt ook ruimte. Ruimte om in te spelen op ontwikkelingen en onzekerheden. En het biedt ruimte om raadsbreed, met verenigingen, burgerinitiatieven, inwoners en al onze partners tot nadere uitwerking te komen.

Ambtelijke samenwerking

Een zelfstandig Baarle-Nassau heeft een sterk bestuur en stevige ambtelijke ondersteuning nodig. Om die ambtelijke ondersteuning te kunnen bieden zijn in 2016 de ambtelijke organisaties van Baarle-Nassau, Gilze en Rijen en Alphen-Chaam gefuseerd. Deze ambtelijke samenwerking zet de nieuwe coalitie met kracht door. Ook centrale huisvesting voor het ambtelijk apparaat vindt de nieuwe coalitie nodig. In mei 2024 wordt een voorstel hiertoe besproken in de drie gemeenteraden.

De ingelaste raadsvergadering in het gemeentehuis begint om 19.30 uur. U kunt de raadsvergadering volgen vanaf de publieke tribune of online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen