Baarle-Nassau geconfronteerd met forse korting op rijksbijdrage

Foto: Gemeente Baarle-Nassau

De gemeente Baarle-Nassau ontvangt vanaf 1 januari 2023 minder geld uit het gemeentefonds. De extra uitkering van € 542.000 die ze vanwege haar bijzondere enclavesituatie in 2022 nog kreeg, is gestopt. Ook worden de stijgende loonkosten en prijzen niet volledig gecompenseerd in de recent ontvangen Meicirculaire. Het Rijk staat niet toe dat structureel terugkerende uitgaven worden bekostigd uit de gemeentelijke reserves.

Perspectiefnota 2024-2027

Om de begroting voor 2024 sluitend te maken moet Baarle-Nassau dan ook ingrijpende keuzes maken en maatregelen nemen om meer inkomsten te generen. Het college stelt daarom in de Perspectiefnota 2024-2027 een relatief forse woonlastenverhoging voor van gemiddeld 13,6% om de eerder omarmde ambities uit het coalitieakkoord te kunnen realiseren. De woonlasten, die bestaan uit de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing, blijven voor de inwoners van Baarle-Nassau met € 943 nog wel iets onder het gemiddelde niveau in Nederland (€ 962; prijspeil begroting 2023).

Sociale, groene en gezonde gemeente

In de perspectiefnota voegt het college van B&W geen extra wensen toe aan de bestaande lijst van de te realiseren doelen. Wel blijven de belangrijke speerpunten uit het coalitieakkoord onverminderd van kracht. Baarle-Nassau gaat door met de uitvoering van het Masterplan Centrum, het handhaven van een hoog voorzieningenniveau en het streven naar een sociale, groene en gezonde gemeente.

ABG-samenwerking

Om haar ambities waar te maken, heeft de gemeente een krachtige ambtelijke organisatie nodig. Dit vereist investeringen in de ABG-samenwerking en de ABG-organisatie, die dagelijks zorgt voor de dienstverlening aan inwoners en ondernemers. Hierbij blijft het college zich committeren aan de afspraken rondom de realisatie van de centrale huisvesting.

Onzeker financieel perspectief

Baarle-Nassau blijft, net zoals alle andere gemeenten, in onzekerheid over de hoogte van de uitkering van het Rijk. Verandert er niets aan de voorgenomen nieuwe financieringssystematiek van het Rijk, dan levert de gemeente hierop fors in vanaf 2026. Het college van Baarle-Nassau stelt voor om samen met de gemeenteraad een proces op te starten om tot een duurzame positionering van de gemeente te komen, met een financieel perspectief dat op lange termijn houdbaar is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen