Crowdfunding voor onze columnist en journalist Martijn Schraven

Foto: Pix4Profs / Jules Calis

Het is al jaren mijn droom om, naast mijn journalistieke werk, eens een boek uit te geven. De geboorte van de tweeling vormde net dat duwtje in de rug én bood de inspiratie om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Waarom bestaat Mamadag niet?

‘De huisman’ is minder algemeen gebruikelijk dan je zou denken, zo ondervond columnist (onder andere voor nieuws.nl) en journalist Martijn Schraven. Hij trotse vader van drie meiden en een zoon. Waaronder een tweeling. Hij is momenteel bezig zijn ervaringen als huisvader uit te geven in boekvorm en is om die reden een crowdfunding gestart.

Ben jij zo’n voorvechter van de emancipatie?

,,Haha, nee hoor. Het kwam bij óns toevallig logischer uit. Rond de geboorte van onze eerste dochter was ik krap twee jaar werkzaam als freelancer. Mijn vrouw had op dat moment al jaren een leuke fulltime baan buitenshuis. Vandaar. Omdat ik geen zin had om te gaan werken ‘voor de kinderopslag’, hebben we besloten dat ik huisvader zou zijn.”

Eigenlijk heel logisch

,,Vonden wij ook. Vind ik nog steeds. Het is alleen zo dat ik in de loop van de jaren opmerkte dat het minder vanzelfsprekend is dan ik misschien op voorhand gedacht had. Mijn vrouw kreeg wel eens de vraag: kan jouw man dat, voor de kinderen zorgen? Ik vraag me af of dit ooit aan een man gevraagd is.”

Vind je dat dit moet veranderen?

In de emancipatie-monitor van het CBS, die afgelopen maart verscheen is de optie ‘vrouw werkt meer, man zorgt meer’, niet eens als categorie opgenomen. Ik weet niet of dit móet veranderen. Ik denk dat iedereen voor zijn of haar situatie moet bekijken wat het beste werkt of meest wenselijk is.

Waar gaar het boek over?
,,Het is een bundeling verhalen. Deels al online verschenen, deels nieuw, over alledaagse gebeurtenissen. Ik denk dat iedere ouder zich kan herkennen in de situaties die ik beschrijf. Ik vind het daarbij leuk om mezelf niet al serieus te nemen. Kinderen kunnen je verrassen, of in de meest gênante situaties brengen met een vraag of opmerking, maar ik slaag er ook prima in om mezelf af en toe voor paal te zetten.”

Vertel…
,,Nou, er is een bezoek aan het consultatiebureau geweest waarbij ik overdreven zelfvoldaan en zelfverzekerd de tweeling weer aan het kleden ben. Met naast me twee jonge ouders met hun eerste baby. Vervolgens presteer ik het in al m’n routine om Leon in het jurkje van z’n zus te steken. Dat soort dingen.”

We hebben een paar verhalen mogen lezen. Er was iets met een overgelopen pamper…
,,Ja, dat was heel erg vies.”

…En je bent geen fan van Bumba.    

,,Zeer zeker niet.”

Waarom een crowdfunding?

Als je tegenwoordig geen Youp van ’t Hek of Johan Derksen heet, kom je er niet tussen bij de grote uitgevers. Vandaar dat ik in eigen beheer ben begonnen.

Waar kunnen mensen kijken als ze je willen helpen of wanneer ze alvast een exemplaar willen bestellen?
,,Dat kan via Elke dag Papadag door Martijn Schraven – voordekunst. Hier staan verschillende mogelijkheden om een steentje bij te dragen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen