Zorgaanbieders hengelen naar eigen bijdrage patiënt: mag dit wel?

Foto:

Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn tientallen meldingen binnengekomen van zorgaanbieders die hun patiënten extra geld in rekening hebben gebracht. In sommige gevallen was het een vrijwillige eigen bijdrage. Maar vrijwillig of niet: het in rekening brengen van een eigen bijdrage is niet toegestaan, benadrukt de NZa.

Eigen bijdrage om hoge kosten te drukken
Zorgaanbieders kozen ervoor om een extra bijdrage te vragen omdat ze de tarieven die zij van zorgverzekeraars ontvangen niet hoog genoeg vinden, aldus de NZa. Ze wilden met dat bedrag stijgende personeelskosten, huur- en energieprijzen betalen. Het gaat vaak om kleine bedragen die soms contant betaald moeten worden.

De NZa ontving meldingen uit verschillende zorgsectoren, zoals de geestelijke gezondheidszorg en fysiotherapie. De overheidsinstelling schrijft dat er geen wettelijke eigen bijdrage vastgesteld is voor deze vormen van zorg. De NZa onderzoekt zorgaanbieders waarover signalen zijn binnengekomen. Die kunnen dan een waarschuwing krijgen. Als ze zich hier niet aan houden, krijgen ze uiteindelijk mogelijk een dwangsom opgelegd.

Bij wie kun je je melden na eigen bijdrage?
Patiënten die hiermee te maken krijgen, kunnen zich melden bij de NZa, meldt een woordvoerder aan Radar. Dat kan via www.nza.nl/contact/meldpunt.

De bijdrage kun je overigens weigeren, of deze nou als vrijwillig wordt omschreven of niet. “Als patiënt moet er een belletje gaan rinkelen wanneer om een extra bijdrage wordt gevraagd. Alle communicatie loopt via de zorgverzekeraar, daarbuiten ben je niet verplicht om extra geld te betalen. Voel je toch die verplichting, dan kun je dat melden”, aldus de woordvoerder.

Minister Kuipers reageert
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) benadrukt ook dat zorgaanbieders geen extra geld mogen vragen van patiënten. Dat moet volgens hem ook heel duidelijk worden gemaakt aan patiënten. Kuipers gaat het duidelijk benoemen in zijn gesprek met de branchevereniging. Als zorgaanbieders menen dat ze meer moeten declareren, dan moeten ze dat inbrengen bij hun gesprek met de zorgverzekeraar, aldus de bewindsman.

Bron: radar.avrotros.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen