Weekend weer – Recordzachte oudejaarsdag

Foto:

Het jaar 2022 eindigt uitzonderlijk zacht. De dag begint overwegend droog, maar vanmiddag gaat het vanuit het zuidwesten enige tijd regenen. Achter dat regengebied komen we in zeer zachte lucht terecht. Dat levert op oudejaarsdag zeer hoge temperaturen op voor de tijd van het jaar: lokaal kan het dan ruim 17 graden worden. De jaarwisseling verloopt eveneens zeer zacht en dan lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven.

In de middag regenachtig
De dag begint vrijwel overal droog met in het oosten mogelijk nog even wat zon. Later vanochtend neemt de bewolking toe en ook de wind trekt steeds verder aan.

Vanmiddag komt in het noordwestelijk kustgebied een harde tot stormachtige zuidwestenwind te staan, windkracht 7 tot 8. Daarbij zijn later vanmiddag zware windstoten tot rond 90 km/uur mogelijk. Daarbij gaat het dan ook enige tijd regenen. De middagtemperatuur schommelt rond 8 graden, maar achter het regengebied komen we in zeer zachte lucht terecht. Tegen de avond kan in het zuiden lokaal al 14 graden bereikt worden.

Vannacht opnieuw regen
Vanavond wordt het tijdelijk droger, alleen het zuidoosten blijft gevoelig voor wat regen. De zachte lucht breidt zich verder noordwaarts uit: vanaf middernacht is het overal tussen de 10 en 14 graden.

In de nacht volgt vanuit het zuiden een nieuw, veel actiever regengebied. Daaruit kan op sommige plaatsen tussen 10 en 20 millimeter neerslag vallen. Aan zee komt dan ook weer een harde zuidwester te staan met windkracht 7. De temperatuur daalt niet of nauwelijks.

Zaterdag: recordzachte oudejaarsdag
Wat volgt is een recordzachte oudejaarsdag. De regen trekt langzaam naar het noorden weg, maar in het midden en noorden blijft het mogelijk tot ver in de middag nog nat. ’s Middags kan met name in het zuiden en zuidoosten de zon af en toe doorbreken. De temperatuur stijgt dan naar 12 of 13 graden in het noorden tot liefst 17 graden in de zuidelijke provincies. Zuid-Limburg zou met wat meer zonneschijn zelfs plaatselijk aan 18 graden kunnen komen.

Wanneer deze temperaturen uitkomen dan is het niet alleen de warmste 31 december ooit gemeten, maar kunnen we mogelijk zelfs spreken van de warmste decemberdag uit de volledige meetgeschiedenis. In De Bilt staat het all-time maandrecord op 15,3 graden (gemeten in 1977 èn in december 2015).

Vrijwel droge jaarwisseling
We sluiten 2022 dus af met bijna lenteachtige temperaturen, maar het weerbeeld is gewoon herfstachtig. Dat geldt ook voor de jaarwisseling. Er staat een stevige zuidwestenwind: boven land matig en soms vrij krachtig, windkracht 4 tot 5, en aan zee waait het meestal krachtig met windkracht 6. Vlak aan zee en in het noorden kan rond de jaarwisseling zelfs af en toe een windkracht 7 staan en daar zijn dan windstoten mogelijk rond 70 km/uur. Elders in het land worden rond middernacht windvlagen verwacht tussen 40 en 60 km/uur.

Het weerbeeld lijkt wel overwegend droog te zijn, zowel op oudejaarsavond als tijdens de jaarwisseling. Als er wat regen valt is dat in het westen en noordwesten van ons land; in het zuidoosten komen enkele opklaringen voor. De temperatuur ligt rond de jaarwisseling tussen 12 en 15 graden en daalt tijdens nieuwjaarsnacht nauwelijks.

Zeer zachte start van 2023
Het nieuwe jaar beginnen we eveneens wisselvallig en bijzonder zacht. Zondag trekken vooral in de middag en avond enkele regenzones van zuidwest naar noordoost over het land. De grootste kans op droog weer maakt het zuidoosten van ons land en daar worden ook weer de hoogste temperaturen verwacht. Als de zon in Zuid-Limburg even doorbreekt kan het daar 16 graden worden, elders liggen de maxima tussen 11 en 14 graden.

Een belangrijk verschil met voorgaande dagen vormt echter de wind. De stevige en vlagerige wind raken we kwijt en zondagmiddag staat er nog maar een zwakke of matige zuidwestenwind, kracht 2 of 3.

Na het weekend geleidelijk minder zacht
Maandag wordt de zeer zachte lucht verdreven. ’s Ochtends kan het in Limburg nog 12 of 13 graden zijn, maar daarna draait de wind naar een westelijke richting en gaan de temperaturen omlaag. Die overgang gaat wel gepaard met mogelijk langdurige regenval. Vooral in het zuiden en oosten kan plaatselijk meer dan 20 millimeter regen vallen. De middagtemperatuur daalt uiteindelijk naar waarden rond 8 graden.

Ook de rest van de week blijft het tamelijk wisselvallig weer met van tijd tot tijd wat regen of enkele buien, maar tussendoor zien we ook af en toe de zon. Rond woensdag wordt het mogelijk opnieuw zeer zacht met 10 tot 14 graden, op de overige dagen schommelen de maxima rond een graad of 9. De wind houdt zich verder relatief rustig en waait uit richtingen tussen zuid en west.

Bron: www.weeronline.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen