Aanvullende maatregelen tegen vuurwerkoverlast

Foto: Pexels

De gemeente Baarle-Nassau neemt aanvullende maatregelen om vuurwerkoverlast zoveel mogelijk te stoppen. Wel benadrukt de gemeente realistisch te moeten zijn: “We voelen de urgentie om alle wegen te bewandelen die te belopen zijn. Helaas is het niet mogelijk om 24/7 toezicht en handhaving te organiseren.”

Overlast door vuurwerktoeristen

Vuurwerktoeristen van Nederlandse komaf van buiten ons enclavedorp veroorzaken met name de overlast in de Kapelstraat en in de Klokkenstraat. Een deel van de vuurwerktoeristen parkeert bewust fout, plast wild en laat afval achter in de openbare ruimte. Als buurtbewoners hen aanspreken op dit gedrag, ontvangen zij hufterige en zelfs intimiderende reacties. Deze vuurwerktoeristen kopen vuurwerk in Baarle-Hertog. In België mag het gehele jaar vuurwerk worden verkocht. In Nederland mag dit alleen in de drie laatste dagen van het jaar.

Structurele oplossing

De structurele oplossing voor deze overlast is de verplaatsing van de vuurwerkwinkels naar een andere locatie buiten de dorpskern. Hiervoor ligt een plan, maar dit gaat helaas nog enkele jaren duren door een Belgische rechterlijke beslissing.

Maatregelen op korte termijn

Baarle-Hertog en Baarle-Nassau hebben afspraken gemaakt om de overlast in de directe omgeving van de vuurwerkwinkels zoveel mogelijk te verminderen. Vanaf begin december komt extra parkeergelegenheid beschikbaar op privéterrein om zo de parkeerdruk te verminderen. Verkeersregelaars zorgen voor een goede verwijzing naar deze parkeerterreinen. Zij regelen ook de doorstroming van het verkeer. In de Kapelstraat en de Klokkenstraat werd per 14 oktober al eenrichtingsverkeer en een parkeer- en stilstaan-verbod ingevoerd. Daarnaast komen er extra afvalbakken en een toiletwagen.

De gemeente Baarle-Nassau kondigt meer toezicht en handhaving aan in het centrum, specifiek in de Kapelstraat en de Klokkenstraat. Ook komen er meer vuurwerkcontroles. Een aantal vuurwerkproducten is namelijk in Nederland verboden. De politie werkt hiervoor samen met de Inspectie Leefbaarheid en Transport. De vuurwerkcontroles vinden plaats in en rondom Baarle-Nassau. De gemeente huurt voor de periode tot en met oud en nieuw extra boa’s in voor controles. Zij krijgen in het uitgestrekte buitengebied rondom Baarle-Nassau ondersteuning van inspecteurs en surveillanten van Samen Sterk in Brabant (SSiB). Zaterdag 26 november controleerden agenten op meerdere plekken in en rond Baarle-Nassau. Er werd 500 kilo vuurwerk in beslag genomen en iedereen die illegaal vuurwerk bij zich had, kreeg een bekeuring.

Overlast door vuurwerk afstekende jongeren

Op dit moment veroorzaken jongeren overlast door (knal)vuurwerk af te steken. Dit mag in Nederland alleen op 31 december van 18.00 tot 02.00 uur. De politie heeft groepjes jongeren in beeld. De burgemeester van Baarle-Nassau en de Nederlandse politie voerden op het gemeentehuis een stopgesprek met een groep uit Baarle. Andere jongerengroepen komen uit Alphen en Weelde. De gemeente legde hiervoor contact met de gemeenten Alphen-Chaam en Ravels (B). In Baarle-Nassau ontvingen alle jongeren van 12 tot 18 jaar een brief van de burgemeester. Deze brief maakt ook thuis bespreekbaar dat veel mensen en huisdieren angst hebben voor vuurwerk. Het is ook een oproep om het gezellig en veilig te houden in ons bijzondere en kleine dorp. Samen zorgen we voor een veilige en plezierige woonomgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen