Lezing: Lotte Jensen – De strijd tegen het water en veerkracht in tijden van crisis

Foto: Lotte Jensen / Cultuurcentrum Baarle

Eeuwenlang hebben de Nederlanders een strijd tegen het water gevoerd. Ze staan erom bekend in de hele wereld. Het is ondertussen ook geen probleem van de Nederlanders alleen meer. Met de opwarming van de aarde stelt het probleem zich wereldwijd. Maar in tijden van nood ontstaat er ook een groot gemeenschapsgevoel. Wat we ook gezien hebben tijdens de corona-pandemie.

Vele malen wisten de Nederlanders de waterwolf te temmen, maar minstens zo vaak kregen ze te maken met verwoestende overstromingen.

Cultuurhistoricus Lotte Jensen vertelt het verhaal van de eeuwenlange strijd van Nederlanders tegen het water – en hoe die strijd werd verbeeld in kunst, literatuur en populaire cultuur. Een verhaal van kwetsbaarheid en solidariteit, en van de vorming van een nationale identiteit. In deze lezing worden enkele culturele pijlers van die veerkracht besproken, die via iconische beelden in de media werden versterkt, zoals het beeld van de Hollandse leeuw die de waterwolf verslaat. Daarnaast is er aandacht voor de internationale dimensies van het gemeenschapsgevoel in tijden van watersnood.

Lotte Jensen: “Ik vertel het verhaal van drijvende wiegjes, Hollandse leeuwen, waterwolven, vaderlijke vorsten, inzamelingsacties, solidariteit en een vinger in de dijk. Ik laat ook zien hoe de culturele verbeelding door de tijd heen nieuwe relevantie krijgt. Nu de zeespiegelstijging een steeds grotere dreiging vormt voor toekomstige generaties, is het onderkennen van onze kwetsbaarheid belangrijker dan ooit. Kijk maar naar de corona-pandemie. Ik ga het dus ook hebben over nationale en internationale veerkracht; het gemeenschapsgevoel dat ontstaat.”

Lotte Eilskov Jensen werkt als hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis bij de afdeling Nederlandse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en voorzitter van de Werkgroep De Moderne Tijd. Momenteel werkt ze met een NWO Vici-beurs aan onderzoek over rampen en Nederlandse identiteitsvorming. Ze schrijft regelmatig voor de Volkskrant en ze is columnist bij de lage landen.

  • Lezing: Lotte Jensen over de strijd tegen het water en veerkracht in tijden van crisis
  • Dinsdag 22 november om 20.00 uur

Info en reserveren via www.cultuurcentrumbaarle.eu

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen