Gemeente pakt roekenoverlast aan

Foto: Gemeente Alphen-Chaam

In de kern van Alphen komen steeds meer roeken voor. Deze roeken veroorzaken overlast, met name in het broedseizoen. Het gaat om geluid en uitwerpselen. Bewoners hebben de gemeente gevraagd om een oplossing.

Roek is een beschermde vogel

We mogen als gemeente roeken niet zomaar verjagen of nesten verwijderen. De roek is namelijk een beschermde diersoort. We gaan nu proberen om de roeken te verhuizen naar plekken waar ze minder overlast geven. Denk daarbij aan de rand van Alphen en in het buitengebied. Daarmee verkleinen we de overlast en houden we ons aan de beschermingsplicht van de roek.

Waar gaan we aan de slag?

De gemeente heeft toestemming van de provincie  om de roeken op zeven plaatsen in de kern van Alphen te verhuizen. Het gaat om plaatsen in de volgende straten: Baarleseweg/Stationstraat, De Hoogt, Van Gaverenlaan, Sporkehout, Sligtmaan/Gaanderij en Laan van Echternach. We proberen de roeken te verhuizen richting het Bels Lijntje en het buitengebied dat daarachter ligt. Daar zit al een beschermde groep van roeken. Dat deel van het Bels Lijntje is onderdeel van een natuurgebied. Roeken mogen we daar niet verjagen. Het is helaas niet zeker of de roeken die we uit de kern van Alphen verhuizen ook hun nest in het buitengebied willen bouwen.

Werkwijze

Eind november verwijderen boomverzorgers de roekennesten in de kern van Alphen. Een valkenier helpt met het verjagen van de roeken. Dat doet hij met een roofvogel en geluid. Daarna houdt hij in de gaten of de vogels terugkomen. Hij is daarom regelmatig in uw straat. U ziet de valkenier vooral als het net donker wordt. Dan gaan de roeken terug naar de bomen om te overnachten. De valkenier rijdt in een grijs busje. Met het werk van de valkenier hopen we dat de roeken in de winter naar een nieuwe plaats gaan buiten de kern van onze gemeente. In het voorjaar kunnen ze daar dan broeden. In februari start het broedseizoen. Dan houden we de roeken extra in de gaten. Ook dan is de valkenier regelmatig in uw straat. Hij is er dan ook overdag.

Direct aanwonenden van de zeven plaatsen krijgen van ons een brief met meer informatie.

We hebben hulp van inwoners nodig

Het is mogelijk dat de roeken toch nog op plekken gaan zitten die we niet willen. Ze bouwen hun nesten graag in hoge bomen, zoals eiken en populieren. Binnen een paar dagen kan een roekenpaar een nest bouwen en een ei leggen. Het is daarom belangrijk om dan snel te zijn en het roekenpaar te verhuizen. Daarbij hebben we hulp nodig van inwoners. Denkt u dat een roek een nest aan het bouwen is? Wilt u dit zo snel mogelijk doorgeven aan Saskia Agterdenbos via [email protected] of bel ons Klant Contact Centrum op 14 013. In het weekend kunt u direct contact opnemen met de valkenier. Zijn telefoonnummer is 06 – 40 93 52 26. Wij proberen de roeken dan op tijd te verplaatsen. Heeft een roek eenmaal een ei gelegd, dan mogen we ze niet meer verhuizen.

Vragen?

Heeft u vragen neem dan contact op met Saskia Agterdenbos. Ziet u de valkenier in uw straat aan het werk? Spreek hem gerust aan. Hij geeft graag antwoord op uw vragen.

Ook kunt u meer info vinden op: https://www.alphen-chaam.nl/overlastvandierenofplanten

De roek is ongeveer 47 cm groot, heeft een lichtgrijze snavel, een stijl voorhoofd en een kleine, puntige kop. Op deze pagina ziet u een foto van de roek. Op de website van de Vogelbescherming www.vogelbescherming.nl vindt u een uitgebreide beschrijving van de roek.

Bron: Gemeente Alphen-Chaam

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen