Eerste patiënt met monkeypox (apenpokken) in Nederland

Foto: RIVM

Vrijdag 20mei is voor het eerst een patiënt in Nederland met monkeypox vastgesteld. Onderzoekers toonden met een PCRpolymerase chain reaction-test aan dat de persoon inderdaad monkeypox had.

De afgelopen dagen werd al bekend dat in Europa meerdere mensen positief testten op deze ziekte. Onder ander in Portugal, Groot Brittannië en België werden mensen positief bevonden op het virus.

Monkeypox, dat vaak apenpokken wordt genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat vooral in West- en Midden Afrika voorkomt. Het virus komt voor bij knaagdieren, maar ook mensen kunnen besmet worden. De klachten na een besmetting verlopen doorgaans mild.

Meerdere patiënten mogelijk
Het RIVM verwacht dat er in Nederland nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn. Na het weekend volgt een update over eventuele nieuw bekend geworden besmettingen.

Apenpokken of monkeypox komt vooral in West- en Midden-Afrika voor. Mensen kunnen na besmetting last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Ook kunnen ze huiduitslag krijgen die zich vanuit het gezicht of vanuit de anus verspreidt over de rest van het lichaam. Mogelijk gaat het om mannen die besmet zijn geraakt doordat ze seks hadden met andere mannen.

Viroloog Marion Koopmans zei donderdag dat de uitbraak van apenpokken zorgwekkend begint te worden. Meestal gaat het om een ingevoerde besmetting en loopt de verspreiding vrij snel dood. Nu zijn in meerdere landen nieuwe gevallen opgedoken en dat is volgens Koopmans erg ongebruikelijk.

Bron: RIVM / Nieuws.nl / ANP

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen