Natuurjournaal 19 mei 2022: gele lis staat in bloei en koolmees heeft jongen

Foto: PixaBay

Grote, groene bladeren en felgele bloemen: de gele lis valt direct op langs de waterkant. De opvallend grote bloemen zijn speciaal zo ontworpen dat hommels ze kunnen bestuiven.

De plant bloeit op het moment volop en komt in heel Nederland voor. Dat is positief nieuws voor alle waters waar de gele lis naast groeit. Deze plant neemt namelijk veel voedingsstoffen op en kan zo helpen met het verbeteren van de waterkwaliteit.

Als een koolmezenvrouw eitjes legt, doet ze het ook goed. Tien of meer eitjes is geen uitzondering. Als ze na twee weken allemaal uitkomen, hebben de ouders werk te doen. Een jonge koolmees eet al gauw vijftig tot zestig rupsen per dag. Dat zijn bij tien jongen vijfhonderd tot zeshonderd rupsen, en dat drie weken lang!

De ouders vliegen bijna dag en nacht af en aan, een ware uitputtingsslag. Maar als de jongen eenmaal uitvliegen, is het resultaat er ook naar. Dan zijn we weer een aantal van deze prachtige mezen rijker. Heb je een kast met koolmezen in of bij je tuin? Ga er eens een tijdje bij staan kijken en zie de inspanning die de ouders zich moeten getroosten. Gelukkig voor hen hebben ze vaak maar één keer per jaar een nestje.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN

Bron: www.naturetoday.com

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen