2 en 3 oktober: Wedstrijd Schapendrijven in Baarle-Nassau

Foto: Danique Lagerwaard

BAARLE-NASSAU – Op 2 en 3 oktober is het weer zover. De “An Gleann Mor trial” wordt dan voor de tweede keer in Baarle-Nassau georganiseerd. Vorig jaar zorgde de Corona-crisis voor een aantal beperkingen, maar voor dit jaar zijn de vooruitzichten wat positiever en pakken we groot uit. Dit jaar hebben we de beschikking over maar liefst 15 hectare grasland van de familie Joosen aan de Fransebaan op de grens van Baarle-Nassau en Ulicoten. De forse afmetingen van het terrein geven de mogelijkheid om een wedstrijd schapendrijven te organiseren met een hoge moeilijkheidsgraad.

Wat houdt een wedstrijd schapendrijven, ook wel “trial” genoemd, nou eigenlijk in? Simpel, een handler en zijn of haar hond, een Border Collie, hebben de opdracht om een koppel van veelal 5 schapen over een bepaalde afstand op te halen en ze vervolgens over een uitgezet parcours te leiden en daarbij een aantal opdrachten uit te voeren, zoals het “parkeren” van de schapen in een hok en het afscheiden van enkele schapen van het koppel. Bij deze opdrachten werken handler en hond nauw samen, maar het met de schapen afleggen van het parcours is wat de hond zelfstandig uitvoert op aanwijzingen van de handler. Op zaterdag wordt een klasse 1 en een klasse 2 rubriek afgewerkt en op zondag de open klasse en als klap op de vuurpijl een zogenaamde “double gather”. De klasses kennen een oplopende moeilijkheidsgraad en een “double gather” onderscheid zich van de andere klasses door een zgn. dubbele “outrun”. De hond dient daarbij 2 koppels schapen op te halen en te verzamelen en daarmee het parcours af te leggen. Daarbij dient het eerste koppel over een afstand van bijna 500 meter te worden gehaald en dat is niet niks.

Op beide dagen verwelkomen wij ongeveer 45 deelnemers uit zowel Nederland als België. Vanaf de Fransebaan is het spektakel prima te overzien en wilt u meer weten over deze van oorsprong pure Engelse sport, spreek dan gerust een deelnemer of iemand van de organisatie aan. Zij leggen maar al te graag uit hoe het spelletje in elkaar steekt. Op beide dagen beginnen we om 10.00 uur en zal de laatste deelnemer om ongeveer 18.00 uur in actie komen.

Organisatoren Elly en Fred Dekkers heten u van harte welkom.

Ingezonden door: Elly en Fred Dekkers

Foto’s: Danique Lagerwaard

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen