Oproep Wereld Bloeddonordag: Donors, laat je horen!

Foto: Sanquin

Vandaag is het Wereld Bloeddonordag en staan we wereldwijd stil bij het belang van bloed geven en veilig bloed kunnen krijgen. 14 juni is de geboortedag van Karl Landsteiner, de ontdekker van het AB0-bloedgroepensysteem. Sanquin zet ieder jaar op deze dag de donors in het zonnetje. Dit jaar door de campagne ‘Laat je horen!’, want donors mogen wel wat minder bescheiden zijn.

“Praten over het donorschap kan zeker voordelen hebben. Uit onderzoek van Sanquin blijkt namelijk dat donors zonder kinderen in de vruchtbare leeftijd meer vertellen over hun donorschap dan anderen. Dit wordt verklaard vanuit ‘costly signalling’. Het is een manier om te laten zien dat je een aantrekkelijke partner bent; een goed mens die iets voor een ander over heeft, en ook nog eens gezond is”, stelt hoogleraar donorstudies Eva-Maria Merz. “Ook wat oudere donors met kinderen praten iets meer over het donorschap. We zien regelmatig dat donorschap van ouders op kinderen wordt ‘doorgegeven’. Zien geven, doet geven!”

Laat zien dat je donor bent

Op deze Wereld Bloeddonordag worden donors opgeroepen om te laten weten dat ze donor zijn, en zo het gesprek met hun familie en vrienden aan te gaan. Sanquin heeft daarvoor een kader gemaakt waarmee donors hun profielfoto op Facebook heel makkelijk kunnen aanpassen om de wereld te laten weten dat zij donor zijn. Er is een kader voor bloeddonors en een voor plasmadonors. Een goede gespreksstarter!

Bron: Sanquin

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen