Première Waarde Landgenooten ! !

Foto: Bart van der Moeren

BAARLE – Provinciaal cultuurhuis de Warande, cultuurcentrum Baarle, OpMaat en Erfgoed Noorderkempen creëren een gloednieuwe gegidste wandeling én theatermonoloog vol humor over grensdorp Baarle en de geschiedenis van de Lage Landen.

Sinds mensenheugenis is Baarle een lappendeken aan enclaves waar Nederlanders en Belgen vreedzaam samenleven. Maar het is ook een uniek grensgeval dat buiten de lijntjes kleurt en dagelijks leeft met administratieve misverstanden, Babylonische spraakverwarringen en gaten in de wetten.

Om finaal een einde aan dat gebakkelei te maken, komt zijne majesteit Willem I, de eerste en enige koning die België en Nederland ooit samen hadden, de harten en geesten warm maken met een groots voorstel voor een nieuwe glorieuze toekomst van Baarle.

Als toeschouwer krijg je eerst een gegidste rondleiding van een drietal kilometer samengesteld door Toerisme Baarle en Heemkundekring Amalia van Solms.

Nadien luister je in cultuurcentrum Baarle naar de theatervoorstelling van Willem I gebracht door acteur Maarten Westra Hoekzema en gecreëerd door schrijver Paul Govaerts en regisseur Ignace Cornelissen van OpMaat.

  • in cultuurcentrum Baarle op de grens
    • Pastoor de Katerstraat 5 in Baarle-Hertog, België
    • Pastoor de Katerstraat 7 in Baarle-Nassau, Nederland
  • op wo 9, do 10, vr 11, za 12 en zo 13 juni 2021 om 19 uur
    op za 12 en zo 13 juni 2021 ook om 14 uur 

over de monoloog

In tijden waarin de democratie onder druk staat en er steeds meer grenzen bijkomen, is er een reflex om terug te grijpen naar recepten uit het verleden. Maar kan dat verleden ons iets vertellen of trappen we daarmee in dezelfde val als vroeger? Was het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden een gemiste kans of een hopeloze zaak? Moeten we naar meer of minder grenzen? En hoe kan een al lang tot stof vergane koning in hemelsnaam weer springlevend voor jou staan?

Je bent van harte uitgenodigd voor een speciale Staten-Generaal, pal op de grens van Hertog en Nassau.

over acteur Maarten Westra Hoekzema 

Maarten Westra Hoekzema is een Nederlandse cabaretier/acteur die precies de helft van zijn leven in Belgie woont, namelijk 20 jaar. Als acteur speelde hij bij gezelschappen als De Koe en Het Toneelhuis. Later richtte hij met Kyoko Scholiers en Louis van Der Waal het gezelschap UNM op, waarmee hij onder andere de succesvolle voorstelling ’Tussen Hond en Wolf’ maakte.

De laatste jaren toerde hij (tot de coronacrisis) met zijn solovoorstelling ’Tired of being young’ door de theaters van België en Nederland. Een voorstelling die de grens tussen toneel en cabaret doet vervagen. 

over auteur Paul Govaerts

Paul Govaerts woont en werkt in Brussel. Hij werd opgeleid als scenarist en schrijft kortverhalen, scenario’s, toneelstukken en occasioneel een podcast. Hij ontwikkelde met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds de serie Koning der Belgen over Leopold I, die werd genomineerd voor de Visser-Neerlandiaprijs.

In 2016 schreef en regisseerde hij de muziekmonoloog ‘Dubbelmens’, over een man die verslaafd is aan verslavingen en in 2018 bracht hij ‘Startschot’ op de planken, over de geradicaliseerde figuur Gavrilo Princip. Zijn teksten getuigen van een historisch bewustzijn en vaak ook van de knulligheid van het beestje mens.

over regisseur Ignace Cornelissen

Ignace Cornelissen studeerde drama en psychologie en werkt als freelance auteur en regisseur. Hij richtte in 1983 productiehuis HETGEVOLG op waar hij 30 jaar actief was als artistiek leider. Hij gaf daarnaast les op verschillende toneelscholen. Zijn werk werd meermaals bekroond.

over OpMaat

OpMaat creëert voorstellingen, lezing-performances, theater- en kunstenparcours of nog uit te zoeken formats in samenspraak met culturele maar ook met niet-culturele partners voor zowel de schouwburg als daarbuiten op andere plaatsen. OpMaat wil opdrachtgeverschap op maat ontwikkelen.

OpMaat streeft ernaar dat kunst en cultuur een vanzelfsprekend deel van onze samenleving zijn, naast onderwijs, zorg, bedrijfsleven en andere domeinen.

credits

spel: Maarten Westra Hoekzema
tekst: Paul Govaerts
regie: Ignace Cornelissen
productie: OpMaat – Nienke Sels 

Een project van OpMaat, Erfgoed Noorderkempen, Cultuurhuis De Warande en Cultuurcentrum Baarle.

De gegidste wandelingen worden georganiseerd door Toerisme Baarle en Heemkundekring Amalia van Solms.

Bron: Cultuurcentrum Baarle

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen