Petitie tegen windmolens in Baarle-Nassau en Alphen-Chaam

Foto: Pix4Profs / Jules Calis

BAARLE-NASSAU / ALPHEN-CHAAM – In het buitengebied tussen Baarle-Nassau en Alphen worden binnen 10 jaar wellicht 8 windmolens geplaatst van 235 meter hoog. Dit gebied valt onder de zoekgebieden van de Regionale Energie Strategie (RES). De RES is opgesteld door de West-Brabantse gemeenten om in 2030 voor 49 procent energieneutraal te zijn en in 2050 voor 98 procent.

De Kwaalburgsche Heide en de Tommelsche Heide werden 15 februari in een presentatie aan bewoners bekend gemaakt als zoekgebieden. De bewoners begrepen toen hoe vergevorderd eventuele plannen al waren.

Bewoners van Baarle-Nassau/Hertog en Alphen-Chaam voelen zich gepasseerd door de gemeenten in de besluitvorming.  Zij vinden dat er voorbij wordt gegaan aan het basisbeginsel van de RES; “In de beleidsfase is participatie van belang om te verzekeren dat de ambities in overleg met de omgeving opgesteld worden.”, dat bewoners van de gemeenten niet op de hoogte zijn van de plannen en de impact van deze plannen op hun leefomgeving en dat verstrekte informatie onduidelijk, niet altijd correct of tegenstrijdig is.

Middels een petitie verzoeken zij om nu eerst in gesprek te gaan met de inwoners en betrokkenen om draagvlak te onderzoeken voor het opwekken van grootschalige duurzame energie. In en rondom Baarle en Alphen-Chaam attenderen posters op makelaarsborden op de petitie. De petitie loopt tot en met maandag 21 juni en is al 1287 keer ondertekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen