Wooninitiatief in buitengebied Chaam voor jongvolwassenen met een vorm van autisme

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

CHAAM – De familie Meersman is een gezin van drie personen waaronder een zoon van nu bijna 17 jaar, die klassiek autistisch is en normaal begaafd. Door de jaren heen kwam het gezin erachter dat er voor deze specifieke doelgroep weinig voorhanden is, als het gaat om passend onderwijs, maar ook qua geschikte plaatsen om te wonen. “Onze zoon is zeer prikkelgevoelig, iets wat je vaker ziet bij mensen met autisme”, vertelt moeder Natasja Meersman. “De meeste plekken waar jongvolwassenen met begeleiding kunnen wonen zijn stedelijk en zouden voor hem niet geschikt zijn. Ons wooninitiatief is rustig gelegen, en dus prikkelarm, in het buitengebied van Chaam. Daarnaast is hij gek op dieren en op veel plekken waar begeleid wordt gewoond is het houden van je eigen huisdieren ook niet mogelijk.”

Natasja is werkzaam in de zorg en kwam op het idee zelf iets op te zetten met het oog op zijn toekomst. Dat was sneller verzonnen dan gerealiseerd. “We zijn nu drie jaar bezig met het project en na het vinden van een geschikte boerderij in Chaam, kwam de volgende uitdaging: het omzetten van het bestemmingsplan. Na goed overleg met gemeente en provincie komt het ontwerp bestemmingsplan binnenkort ter inzage en we gaan ervan uit dat na de bouwvak-vakantie kan worden begonnen met verbouwen. Dit zal worden gedaan door een plaatselijke aannemer. We vinden het ook belangrijk om de buurt bij ons project te betrekken”, aldus Natasja.

CHAAM. Jan Stads / Pix4Profs
Natasja Meersman en haar partner willen in het buitengebied een kleinschalig woon/zorginitiatief starten voor mensen met autisme. Aanleiding is het gebrek aan goede plekken voor deze mensen en ze hebben zelf een 17-jarige zoon met autisme. Hier samen met hun dieren in de stal waar hopelijk volgend jaar de plek geboren is.

Bij de zorgboerderij wordt uitgegaan van een ambulante begeleiding plus. Dat houdt in dat bewoners wel enige mate van zelfredzaamheid moeten hebben. Ze krijgen elk een eigen studio met douche/toilet en zullen gezamenlijk gebruik maken van de keuken/woonkamer.

“Bewoners zijn meestal afhankelijk van een studiebeurs of Wajong uitkering. En om het wonen zo voordelig mogelijk te houden is er een stichting opgezet: Stichting Lucas Hoeve. Via deze weg kunnen we fondsen genereren die in de opbouw kunnen bijdragen aan aankleding van de algemene woonruimte of wellicht het plaatsen van zonnepanelen.”

In de zorgboerderij is er plek voor vier bewoners. Momenteel zijn er nog twee plaatsen beschikbaar. “We houden het bewust kleinschalig om de rust te kunnen waarborgen. De rust, de natuur en de dieren zijn voor ons erg belangrijk en we gaan ervan uit dat bewoners die erbij komen wonen ook die affiniteit hebben. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ouders of verzorgers betrokken blijven.”

Benieuwd geraakt naar de mogelijkheden en wat de Lucas Hoeve Chaam te bieden heeft? Meer informatie is te vinden op de website www.lucashoeve.com.

Bron: Lucas Hoeve Chaam

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen