Beleidsregels voor (pré-) mantelzorgwoningen versoepeld

Foto: Pixabay Lisence

ALPHEN-CHAAM / BAARLE-NASSAU – Vanaf dit jaar is het mogelijk om in Alphen-Chaam en Baarle-Nassau een pré-mantelzorgwoning te realiseren. De regels voor een ‘gewone’ mantelzorgwoning zijn aangepast en daardoor versoepeld.

Wat is een mantelzorgwoning?

In deze tijd blijven mensen langer zelfstandig thuis wonen. Voor wie afhankelijk is van hulp is het fijn als er verzorgers in de buurt wonen. Soms kan dan een mantelzorgwoning uitkomst bieden. Dit is tijdelijke extra woonruimte (losstaand of aangebouwd) op het zelfde perceel als de hoofdwoning. Wie in de mantelzorgwoning woont maakt niet uit: dat kan de zorgvrager zijn, maar ook de mantelzorger. De zorgvrager moet wel een zorgindicatie hebben. De woning moet aan bepaalde eisen voldoen. Vaak is dan geen vergunning nodig.

Wat is een pré-mantelzorgwoning?

Bewoners van een pré-mantelzorgwoning hebben (nog) geen zorgindicatie, maar ze willen alvast voorbereid zijn op de toekomst, als ze eventueel in een situatie komen dat ze afhankelijk zijn van zorg. Deze woning is niet vergunningsvrij en als aanvrager moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.

De volgende doelgroepen kunnen voor een pré-mantelzorgwoning in aanmerking komen:

  • inwoners van 67 jaar en ouder;
  • inwoners met een progressieve ziekte en/of een psychische beperking.

Wat is er anders vanaf 2021?

De mogelijkheid om een pré-mantelzorgwoning te realiseren is nieuw. Daarnaast zijn de regels voor de ‘gewone’ mantelzorgwoning opgerekt. Zo mogen er meer dan 2 personen in een mantelzorgwoning wonen.

Hoe vraagt u een vergunning voor een (pré-) mantelzorgwoning aan?

De eerste stap is het invullen van het startformulier. Als u dit startformulier met de bijlagen naar [email protected] mailt, neemt de afdeling Vergunningen uw verzoek in behandeling. Zij bekijken of het plan voldoet aan de geldende regels. U kunt het formulier met bijlagen ook in de brievenbus van het gemeentekantoor of gemeentehuis stoppen. Als het nodig is, wordt u uitgenodigd voor een gesprek om alle wensen en mogelijkheden door te nemen.

Bron: Gemeente Alphen-Chaam, Gemeente Baarle-Nassau

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen