Burgemeester Minses: “Stel u zelf vooral eerst de vraag: wat kan ik doen?”

Foto: Gemeente Alphen-Chaam

ALPHEN-CHAAM – Burgemeester Joeri Minses van Alphen-Chaam, blijft de inwoners op het hart drukken om naleving van de omgangsvormen niet te laten verslappen. De burgemeester valt het tevens op dat niet naleven van de gedragsregels in de ogen van velen het vaak ‘de ander’ is die zich niet aan de regels houdt. Hij waarschuwt er dan ook voor dat dat alleen maar tegenstellingen vergroot en leidt tot polarisatie.

Beste inwoners van Alphen-Chaam, lieve mensen,

In mijn laatste bericht voor de vakantie wenste ik u nog een zo zorgeloos mogelijke zomer toe. Maar voor zorgeloosheid was in de afgelopen zomerperiode helaas weinig ruimte. In plaats van zorgeloos was (en is) de situatie zorgelijk. Het virus is in ieder geval niet op vakantie geweest, zoveel is wel duidelijk. Hopelijk heeft u ondanks alles toch een beetje van uw vakantie kunnen genieten. Nu we, na de vakantie, de draad van het ‘normale’ leven weer oppakken, richt ik mij tot u om met nadruk nogmaals de urgentie van de situatie te onderstrepen.

Het aantal besmettingen in Nederland nam toe. Helaas stond ook onze gemeente even hoog in het regionale en zelfs landelijke lijstje. Nu is het zo dat een beperkt aantal besmettingen in een kleine gemeente als de onze al snel tot een relatief hoge besmettingsgraad leidt. Maar los daarvan zijn dit lijstjes waarin je uiteraard niet bovenaan wil staan. Gelukkig zijn de cijfers voor Alphen-Chaam inmiddels weer wat afgevlakt. Maar dat kan zomaar ineens weer anders zijn. De noodzaak om u aan de regels, richtlijnen en dringende adviezen van het RIVM en de Rijksoverheid te houden blijft dan ook onverminderd groot. En mocht u de noodzaak voor uzelf wellicht wat minder voelen, omdat u denkt niet tot een potentiële risicogroep te behoren, dan vraag ik u vooral in uw gedrag de urgentie voor de meer kwetsbare medemens voor ogen te houden. Denk maar eens even terug aan de volle ic’s in maart en april. Een herhaling van deze situatie moeten we kost wat kost zien te voorkomen. In die oproep richt ik me ook specifiek tot de jongeren in onze gemeente. In jullie leeftijdsgroep zien we momenteel relatief veel besmettingen. Realiseer je vooral dat jouw gedrag kan ingrijpen in het leven van anderen en grote gevolgen kan hebben. Ik besef overigens heel goed dat dat om opoffering en discipline vraagt.

Hoewel de meeste mensen zich over het algemeen goed aan de regels houden, zag ik de afgelopen weken ook in ons straatbeeld onze aandacht voor en de naleving van de omgangsvormen enigszins verslappen. Voor nonchalance is echter geen plaats. De urgentie is terug van nooit weggeweest. Wat mij ook opvalt als het om het naleven van de gedragsregels gaat is dat het in de ogen van velen vaak ‘de ander’ is die zich niet aan de regels houdt. Het lijkt me echter niet zo zinvol om naar de ander te wijzen. Dat vergroot tegenstellingen en leidt tot polarisatie. En dat brengt ons geen stap verder. Laten we in plaats van de ander de maat te nemen met name kritisch blijven op ons eigen handelen. Zoek het niet meteen bij de ander, maar stel u zelf vooral eerst de vraag: wat kan ik doen?

Zoals: geef geen handen en knuffels, was vaak uw handen, nies of hoest in uw elleboog, vermijd drukke plekken en houd 1,5 meter afstand tot anderen. Werk zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar de winkel. Blijf bij klachten thuis en laat u testen. En volg de dringende adviezen ten aanzien van een eventuele thuisquarantaine (bijvoorbeeld bij thuiskomst uit een oranje gebied) en bezoek in de privésfeer (niet meer dan 6 personen) op.

Alleen door die individuele alertheid van ons allen afzonderlijk komen we in onderlinge solidariteit tot een collectieve inspanning van ons allen gezamenlijk. Die gezamenlijke inspanning is en blijft cruciaal om een verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Want alleen samen krijgen we corona onder controle.

Zorg goed voor uzelf en voor elkaar.

Joerie Minses

Burgemeester

Bron: Gemeente Alphen-Chaam

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen