Waterschap Brabantse Delta staat graslandberegening tijdelijk toe in droogste gebieden

Foto: Waterschap Brabantse Delta

Vanwege de aanhoudende droogte staat waterschap Brabantse Delta tijdelijk beregenen van grasland uit grondwater in de gebieden de Brabantse Wal, Regte Heide / Riels Laag en het zuidelijk gebied bij Baarle-Nassau toe. Grondeigenaren in deze gebieden mogen hun grasland tot en met zondag 31 mei 2020 beregenen met grondwater om zo het ruwvoer voor koeien veilig te stellen en schade aan sportvelden te voorkomen. Daarbij geldt een urenverbod tussen 11.00 en 17.00 uur, buiten die uren mag er beregend worden. Normaal is beregenen met grondwater vóór 1 juni niet toegestaan.

Maatwerk
Eind april stond waterschap Brabantse Delta voor een lastig dilemma: wordt er gebruik gemaakt van de 5%-regeling (een ontheffing om onder voorwaarden grasland te beregenen) of blijft het verbod voor het beregenen van grasland met grondwater in stand? “In goed overleg is toen besloten de 5%-regeling alleen toe te passen in gebieden waar het hoogstnoodzakelijk is. Dit betekent dat de regeling alleen wordt ingevoerd in de droogste gebieden. Zorgvuldig omgaan met water is in deze droge periode noodzakelijk.” Aldus het waterschap.

Hoge verdamping
Momenteel maken we de droogste maand mei uit de geschiedenis mee. De gebieden de Brabantse Wal, Regte Heide / Riels Laag en het zuidelijk gebied bij Baarle-Nassau zijn daardoor erg droog. De vraag naar water in deze gebieden is momenteel erg hoog, omdat deze gebieden al ruime tijd te maken hebben met een groot neerslagtekort en veel verdamping. Daarom ziet het waterschap zich genoodzaakt de 5%-regeling toe te passen in deze gebieden. Daarbij geldt een urenverbod tussen 11.00 en 17.00 uur. Buiten die uren mag er beregend worden.

Omdat er door de aanhoudende droogte blijvende schade kan ontstaan aan grasland en sportvelden, geeft het waterschap nu een tijdelijke ontheffing voor het beregenen met grondwater. De ontheffing geldt tot en met 31 mei 2020.

Spaarzaam gebruik van water
Dagelijks bestuurslid Kees de Jong doet een dringend beroep om alleen te beregenen als het echt noodzakelijk is: ‘De afgelopen tijd heeft het niet of nauwelijks geregend. Er is veel water verdampt door de hoge temperaturen. En het is pas mei. Spaarzaam gebruik van water is zowel voor de landbouw als de natuur van groot belang. Laten we er zorgvuldig mee omgaan!’ Om het watertekort op te heffen is een langere periode met regen nodig.

bron: Waterschap Brabantse Delta

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen