Start bouw eerste woningen De Ligt IV dit jaar nog mogelijk

Foto: Gemeente Alphen-Chaam

De gemeenteraad van Alphen-Chaam stelde donderdag 14 mei het bestemmingsplan vast voor woongebied De Ligt IV in Alphen. De locatie is goed voor 80 woningen, hoofdzakelijk rijwoningen, twee-onder-één-kappers en vrijstaande woningen.

Met woningcorporatie Leystromen wordt gekeken naar de realisatie van huurwoningen. “Na de zomer gaan we het gebied bouwrijp maken. De bouw van de eerste woningen kan dan mogelijk nog dit jaar starten”, aldus wethouder Erik Wilmsen van Alphen-Chaam.

Innovatieve woonvormen en Collectief Particulier Ondernemerschap
Met De Ligt IV wil de gemeente ook ruimte bieden aan innovatieve woonvormen. Zoals kleinere appartementen voor alleenstaanden. “Daarnaast biedt De Ligt IV mogelijkheden voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dat kunnen groepen zijn van bijvoorbeeld alleen jongeren of ouderen, maar ook een mix van bijvoorbeeld ouderen, starters en doorstromers. Er is dus veel mogelijk. Ik roep dan ook geïnteresseerde CPO-groepen op om zich bij ons te melden. De eerste CPO-groep heeft dat al gedaan.”

Flexibel
Het is een ‘flexibel’ bestemmingsplan. “Daardoor kunnen we schuiven met de woningen en tevens de woningtypen aanpassen. Op die manier spelen we optimaal in op de behoefte in Alphen. We gaan wel het stratenpatroon aanleggen, zoals in het stedenbouwkundig plan is opgenomen”, vertelt de wethouder.

Duurzaamheid
De gemeente zet met De Ligt IV in op duurzaamheid. Met de indeling van het gebied wordt er rekening gehouden met een noord/zuid-verkaveling. Daarmee worden optimale mogelijkheden gecreëerd voor zonne-energie. Ook wordt er ingezet op veel groen in de straat in verband met klimaatadaptatie. Bomen en ander groen zorgen voor verkoeling bij hoge temperaturen en regenwater kan makkelijk de grond in. Het al aanwezige landschapspark langs de rondweg zal worden uitgebreid.

Bron: Gemeente Alphen-Chaam

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen