Jaarlijkse huurverhoging vrije sector gemaximeerd in nieuwe wet

Foto: Pixabay License

Minister Ollongren werkt aan een wet om de woningmarkt voor starters en mensen met een middeninkomen beter toegankelijk te maken. De minister maximeert de jaarlijkse huurverhogingen voor de vrije sector, wil een opkoopbescherming invoeren en gaat het mogelijk maken om tijdelijke huurcontracten tijdelijk te verlengen.

Maximering jaarlijkse huurverhoging
De jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector wordt gemaximeerd op een inflatie van 2,5%. Deze maximering zorgt ervoor dat ook huurders in de vrije sector weten waar zij aan toe zijn en niet onverwacht te maken krijgen met huurverhogingen. De maximale jaarlijkse stijging van de huur wordt hiermee gelijkgetrokken met huurders van een sociale huurwoning. Om dit mogelijk te maken wordt een wetsvoorstel voorbereid. Op dit moment is er geen maximum gesteld aan de huurverhoging in de vrije sector, wat tot gevolg heeft dat verhuurders wel 5 tot 6 procent huurverhoging per jaar kunnen vragen. Tevens wordt in de nieuwe wet opgenomen dat de maximale jaarlijkse stijging van de huur gelijk is met huurders van een sociale huurwoning.

“Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen. Juist nu in deze onzekere tijd is een dak boven je hoofd extra belangrijk. Daarom werk ik hard aan maatregelen om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan.” Aldus de minister.

Opkoopbescherming voor gemeenten
De mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract te verlengen wordt verbeterd. Een regulier tijdelijk contract kan nu eenmalig worden afgesloten. Er wordt gekeken of het mogelijk is om te verlengen met één of twee jaar tot een maximumperiode van drie jaar. Tenslotte krijgen gemeenten de mogelijkheid om in buurten waar dat nodig is een opkoopbescherming in te voeren. Dit moet voorkomen dat beleggers betaalbare koopwoningen voor starters en mensen met een middeninkomen worden opkopen voor verhuur.

Bron: Rijksoverheid

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen