‘Ik let op wild!’

Foto: CC0 Creative Commons

We hopen allemaal dat het ons niet gebeurt: opeens een ree of een wild zwijn voor je auto. In Brabant waren afgelopen jaar meer dan 1500 aanrijdingen met wild. In heel Nederland zijn er dat 8000. Wild steekt zómaar over. Weet u wat u dan precies wel en niet moet doen?

Snelheid minderen, stuur recht houden
Rijdt u in bosrijk gebied waar veel wild oversteekt? Minder dan sowieso uw snelheid en let goed op, zeker in het donker. Als een dier onverhoopt voor de auto opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden.

Dat laatste klinkt onlogisch, maar is toch het veiligst. Want in 58 procent van de ongelukken met wild is er letsel doordat de bestuurder is uitgeweken; tegen een boom beland, of een andere auto heeft geraakt. En dus níet doordat het wild is aangereden.

Bij aanrijding: bel de politie
In geval van aanrijding (en als u zelf veilig bent!) moet u altijd bellen met het algemene nummer van de politie (0900-8844). Ook als het dier is weggerend. De politie weet wie er ingeschakeld moet worden, om het dier te helpen. Ze nemen ze bijvoorbeeld contact op met de boswachter om het eventueel gewonde dier op te sporen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen